Binnen het Platform Duurzaamheid & Medische Hulpmiddelen is een actieteam gestart om tot een leidraad te komen voor de transitie van disposable naar reusable medische hulpmiddelen. De leden zijn op zoek naar ‘best practices’ en voorbeelden van leveranciers, fabrikanten, inkopers in zorginstellingen en andere stakeholders die bezig zijn met duurzaamheid in de zorg. Belanghebbenden kunnen hun inbreng indienen tot 15 februari 2022.
Platform Duurzaamheid & medische hulpmiddelen is hét netwerk om de circulaire zorg verder te brengen. De missie van het platform is om ervoor te zorgen dat er in 2023 (inter)nationale, sectorbreed gedragen normen zijn voor duurzame medische hulpmiddelen. Dit doen ze door praktijkervaringen op te halen, uitdagingen te benoemen en te verbinden.
Actieteam van disposable naar reusable
De leden in de actieteams werken aan verschillende onderwerpen. Onlangs is het actieteam ‘Van disposable naar reusable’ gestart. Het actieteam begint met een leidraad voor reusable medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen die op de OK en IC in ziekenhuizen worden gebruikt. Hiermee worden ‘best practices’ in kaart gebracht en kunnen de partijen in de zorgsector – zowel aanbieders als vraagkant – de leidraad gaan toepassen in de praktijk.
Vragen
Belanghebbenden worden uitgenodigd om deel te nemen en ‘best practices’ te delen. Het actieteam heeft hiervoor de volgende vragen geformuleerd:
- Vraag voor aanbieders van medische hulpmiddelen: Welke reusable medische hulpmiddelen en/of persoonlijke beschermingsmiddelen voor op de OK en IC levert het bedrijf? Denk hierbij met name aan medische hulpmiddelen waar ook een single-use versie van is (bijvoorbeeld single use versus reusable trocars/specula).
- Vragen voor vraagkant/zorg: Welke reusable medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen worden op dit moment gebruikt op de OK en IC? Zijn er voorbeelden van disposable producten te noemen, waar u voor aan het verkennen bent of er alternatieven zijn in de vorm van reusables? Kunt u aangeven op welke wijze u kijkt naar het vraagstuk van disposable naar reusable? Welke afwegingen worden gemaakt in verlengde van duurzaamheid, heeft u hier voorbeelden van?
De input op deze vragen kan tot 15 februari ingediend worden via zw@nen.nl.
Meer informatie
Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Saliha Lalout, NEN Projectleider Duurzame Zorg, telefoon 015 2 690 318 of e-mail zw@nen.nl.